martes, 12 de mayo de 2009

La gripe A, una conseqüència del maltractament animal

Què hi ha darrere de la gripe porcina? Diners. Qui ho podia dubtar? El primer cas de la Gripe A (H1N1) va tindre lloc a la petita població de La Gloria, situada en el departament de Perote, estat de Veracruz (Mèxic).
D'esta manera esta estranya malaltia respiratòria va afectar més de 60 per cent dels seus 3.000 habitants. I perquè en La Gloria? Perquè allí es troben les totpoderoses Granges Carroll, una subsidiària de Smithfield Foods, el major productor de porcs en el món (només en La Gloria es crien 15.000 a l'any)
Per a entendre com un virus pot eixir d'estes grans instal·lacions primer hem de saber les condicions en què els crien. Què mengen? Un component comú és la ‘gallinassa', una mescla del que s'acumula en el pis dels galliners industrials; excrements, plomes i llit animal. Com viuen? Milers de porcs es mantenen amuntegats en bruts depòsits i són arruixats amb un còctel de drogues -per a accelerar el creixement i engreixar-los més ràpidament-. Com es rebutgen els seus excrements? En llacunes en què són bolcats els excrements i que creen les condicions perfectes per a engendrar nous virus. De fet, abans d'aparéixer esta nova grip més de la mitat de la població de La Gloria ja havia denunciat els freqüents problemes respiratoris. No oblidem tampoc que la multinacional Smithfield ja ha sigut multada amb 12.6 milions de dòlars, i actualment s'haja davall una nova investigació federal en EE.UU. per presumptes danys tòxics al medi ambient derivats d'estes llacunes.
Este és un cas més que ve a donar la raó als milions d'animalistes que en tot el món estan lluitant per un tracte més digne als animals que ens mengem. Els propis investigadors de l'Institut Nacional de Salut dels Estats Units alerten del greu risc d'estes ‘macro granges' perquè “concentren grans quantitats d'animals en poc espai, la qual cosa facilita la ràpida transmissió i mescla de virus”. De fet, recentment la revista Science va advertir que la grip porcina “evolucionava en fase ràpida per l'augment i grandària dels vivers industrials i l'ús generalitzat de vacunes”.
I la gran pregunta… Perquè continuen existint eixes granges? Perquè les grans firmes de l'agroindustria paguen sumes exorbitants per a argumentar a través d'investigacions que la bioseguritat està garantida. A més, el consum de carn s'ha incrementat tant estos últims anys que les multinacionals han vist en estes gegantines granges una manera de rendibilitzar el seu capitals al màxim i tractar els animals com si d'una cadena de muntatge es tractara.
Primer van ser les vaques boges, la malaltia de les quals venia induïda en gran manera perquè li'ls donava un pinso a base de carn i peix a animals herbívors. Després va arribar la grip aviar provocada per les condicions insalubres i d'apilotament de les granges. Què vindrà ara?
Si vols conéixer més pots entrar en www.granjasdeesclavos.com i si et decidixes per la lluita anota esta adreça on es demana a l'ONU (OMS i FAO) que s'investiguen i desenvolupen noves normes per a este tipus de factories a fi de protegir la salut pública mundial:
http://www.avaaz.org/es/swine_flu_pandemic

No hay comentarios: